streda 24. decembra 2014

Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2013 (archívny článok)

Vitajte pri ďalšom ročníku nášho pravidelného vianočného koncertu, milí blogeri i čitatelia. :-) Podobne ako pri predchádzajúcich dvoch vydaniach, ak máte už dosť zabehaných kolied a vianočných rádiových hitíkov, som ochotný ponúknuť na sviatky určitú hudobnú alternatívu.


Klaňanie Troch kráľov, Palazzo Medici Ricardi, Florencia, cca 1440-1460,
Fra Angelico (Fra Giovanni da Fiesole, Guido di Pietro) a Filippo Lippi



Podelím sa s vami o menšiu výberovku vianočných piesní a skladieb zo stredoveku a raného novoveku. Nebude to tak veľký a eklektický výber ako pred dvoma rokmi, ale verím, že aspoň trochu poteší. ;-)




Alleluia - Now make we alle mirthes je anglickou stredovekou koledou z 15. storočia (aspoň podľa dostupného datovania). Tento konkrétny prednes naspieval zbor Lumina Vocal Ensemble z Južnej Austrálie, pod taktovkou Petra Deana. Od toho istého zboru si ešte vypočujeme: 


Nowell Sing We ("Spievame o novine" / "Spievame vám novinu"), koledu z 15. storočia. Ak ste dávnejšie čítali a počúvali predchádzajúce dva ročníky nášho koncertu, určite ste sa stretli v tom prvom s tou istou koledou, no v trochu odlišnom podaní zboru Oxford Camerata. Hoci sa mi páčia obe stvárnenia, ja osobne preferujem toto druhé, od Luminy. :-)


Mariánsky ladené koledy Nova nova: Ave Fit Ex Eva a Angelus ad Virginem v podaní hudobníka Daniela Manteya a spol. Spievané v dobovej angličtine. Angelus ad Virginem bola v angličtine kedysi známa aj ako Gabriel, From Heven King Was To The Maide Sende ("Gabriel, od kráľa nebies bol k Panne vyslaný"). Texty týchto dvoch piesní nájdete po kliknutí na dva posledné odkazy.


Nezvyčajné miesto medzi stredovekými anglickými koledami zaberá tzv. Agincourt Carol, teda "Azincourtská koleda". Pochádza z 15. storočia a pozostáva zo strof spievaných v latinčine aj dobovej angličtine. Ak vám chodia po rozume možné spojitosti piesne s bitkou pri Azincourte, šípite správne. Pieseň sa spievala vo vianočnom čase na počesť víťazného návratu Henricha V. a preživších vojakov, ktorí sa bitky zúčastnili a dosiahli prekvapujúce, neplánované víťazstvo proti Francúzom. Tu ju počujete v podaní Lumina Vocal Ensemble.




Prostopopisne pomenovaná Coventry Carol - "Coventryjská koleda" - vznikla niekedy v 16. storočí a patrí medzi najslávnejšie anglofónne koledy z tohto obdobia. Aj v porovnaní s mnohými svojími súčasníčkami je spracovaním a obsahovo veľmi rozjímavá. Spievaná je z pohľadu Panny Márie, ktorá spieva uspávanku Ježiškovi, tušiac, že v zemi medzitým začalo prebiehať vraždenie neviniatok, nariadené Herodesom. Táto koleda je preto často chápaná ako žalospev za duše a životy zabitých detí. V prvom z tu ponúknutých dvoch aranžmánov piesne spieva zbor King's College Choir z Cambridgeskej univerzity.


Coventry Carol však samozrejme existuje aj v inštrumentálnych aranžmánoch. V tomto videu si ju môžete vypočuť zahranú na dobovej lutne, bez doprovodného spevu.


Starou anglickou koledou svetskejšieho charakteru je Wep no more for me swet hart ("Neplač už za mnou, sladké srdce"). V tomto videu ju vidíte v podaní speváckeho zboru Pocket Score Company, s hudobným doprovodom pripraveným Davidom Yardleym.


Chorál Alleluia nativitas ("Aleluja narodeniu") pozostáva z troch častí a vznikol v 13. storočí. Pripisuje sa významnému skladateľovi prelomu 12. a 13. storočia, Pérotinovi, známemu aj ako Pérotin/Perotinus Majster, resp. Veľký. Podľa všetkého bol francúzskeho pôvodu. Je jedným z mála západoeurópskych skladateľov tejto éry, ktorých meno sa dostatočne zachovalo v dobových záznamoch, aby sa dalo spoľahlivo priradiť ku konkrétnym kompozíciám. Chorál je najčastejšie spájaný so sviatkami Narodenia Panny Márie a jej nepoškvrneného počatia. Spieval zbor Ensemble Gilles Binchois.


Pieseň Wie schon leuchtet der Morgernstern ("Ako krásne žiari Zornička") bola vytvorená známym nemeckým renesančným skladateľom, Michaelom Praetoriusom. Má pomerne kurióznu históriu používania, pretože hoci ide o prevažne vianočnú skladbu, zvykne sa v mnohých krajinách hrávať aj počas veľkonočných sviatkov alebo v Kvetnú nedeľu. Tento konkrétny aranžmán naspieval zbor Boston Camerata, pod vedením dirigenta Joela Cohena.

Pôvodná verzia piesne prešla v nasledujúcich storočiach viacerými aranžmánovými úpravami. O jednu z nich sa postaral sám Johann Sebastian Bach, ktorý prispôsobil svoj aranžmán skladby potrebám predveľkonočných a veľkonočných omší. Ukážku z tohto aranžmánu si môžete vypočuť tu.


Ak si chcete vypočuť tú istú skladbu v podaní chlapčenského zboru, ponúkam ako doplnok horeuvedené video.


Na záver je tu ešte pieseň Festa Dies Agitur, v podaní zboru Madrigal Singers. Vystúpenie v tomto videu prebehlo minulý rok v decembri, v Kostole Nepoškvrneného počatia v Ginestra Fiorentino, blízko talianskej Sieny.


Prajem všetkým príjemný záver tohtoročných vianočných sviatkov a verím, že sa stretneme aj o rok pri ďalšom z naších improvizovaných sviatočných koncertov. ;-) Ak máte záujem vypočuť si predchádzajúce dva vydania, s pokojným svedomím kliknite na jeden z dvoch odkazov na konci tohto článku. Pokojnú sviatočnú noc a pekné sny... :-)

----


Menšia právna formulka
Všetky prezentované skladby patria ich autorom alebo autorom ich aranžmánov. Nevlastním autorské práva ani na jednu z uvedených skladieb a v rámci tohto článku sú zverejnené na výlučne nekomerčné účely.

Archívny dodatok

Článok bol pôvodne uverejnený na SMEblogu (26.12.2013, 23:15). Práve ste dočítali mierne upravenú a doplnenú verziu tohto článku, archivovanú na tomto blogu.


Ostatné články v sérii
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2010 (upravené znovuzverejnenie 2012)
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2011 (upravené znovuzverejnenie 2013)
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2015
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2016
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2017
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2018
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2019

Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2020

Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2021
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2022

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára