streda 10. júna 2015

Živá panoráma... na orbite !

Ako som tak dnes zbežne pozeral nové informácie o zajtrajšom návratovom lete pre členov končiacej Expedície 43 na Medzinárodnej vesmírnej stanici, napadlo ma skontrolovať, či nebude z ich odchodu aj nejaký priamy prenos online. Samozrejme, že bude, môžete ho zajtra po dvanástej sledovať. Ale ako som tak dodatočne blúdil aj po kanáli NASA TV, náhodou som naďabil na niečo, na čo som v posledných rokoch neprávom pozabudol.



Na podstránke www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index máte k dispozícii štyri hlavné divácke kanály. Členené sú podľa kategórii. 

Pri spustení stránky by sa vám vždy mal automaticky zapnúť ten prvý, označený ako "Public" ("Verejný"). Tento poskytuje všeobecné vysielanie, vrátane aktuálnych vstupov, ale aj prednahraných dokrútok (väčšinou reportáže z rôznych pracovísk, napr. dnes som videl jednu z laboratória pre nutričný výskum). Zajtrajší návratový let a súvisiace reportáže budete môcť sledovať práve na tomto kanáli.

Druhý kanál, "Education" ("Vzdelávanie") je náučný kanál (nielen pre detváky), na ktorom môžete sledovať dokumentárne filmy a vzdelávacie relácie rôznej dĺžky. 

Tretí kanál, "Media", je špecializovaný na vysielanie NASA súvisiace so stykom s médiami, s propagáciou, s prenosmi z rôznych rokovaní, stretnutí, diskusných akcií a pod.

No, ale kde je tá Živá panoráma na orbite, ktorú v názve článku sľubujem ?

Bez obáv, na to máme ten štvrtý kanál, ktorý nás momentálne zaujíma najviac. Je to kanál "HD ISS Views", teda "Výhľady z ISS vo vysokom rozlíšení". Práve ten nás v tomto článku zaujíma. ;-)

Kliknite si na daný kanál, a ak sa vám nespustí automaticky, stlačte play. Majte chvíľu strpenia, realizovať priame prenosy z Medzinárodnej vesmírnej stanice má určité technické obmedzenia a niekedy môžu byť menšie výpadky. Vo väčšine prípadov by vám prenos mal nabehnúť bez problémov.

Neľakajte sa, ak prenos občas na chvíľočku zdanlivo "vypadne". Podobne, ako v našej Živej panoráme, či v jej zahraničných predlohách (napr. v rakúsko-nemeckej Alpen Panorame), aj v HD ISS Views sa kamery občas menia. :-) Dochádza teda k prepínaniu medzi rôznymi HD kamerami umiestnenými na ISS, aby mohli byť divákom ponúknuté rôzne uhly pohľadu na Zem z obežnej dráhy (a nechtiac aj na časti stanice, ktoré sa dostanú do záberu). Nie je to najhorší nápad, všakže ?

Počas prepínania medzi kamerami alebo v prípade technických problémov uvidíte tento obrázok:
















"Prosím čakajte. Experiment Pozorovanie Zeme vysokým rozlíšením buď prepína kamery, alebo naše vysielanie prechádza dočasným výpadkom signálu z Medzinárodnej vesmírnej stanice."

Hm, tak to sme hneď múdrejší !

No, a už viete, ako si naladiť pozeranie našej Matičky Zeme z nízkej obežnej dráhy. :-) Ak sa vám to podarí, malo by to vyzerať nejako takto:


 

Jeden podstatný rozdiel v porovnaní so Živou panorámou je ten, že všetky tieto zábery na Zem s vesmíru sú, pochopiteľne, úplne tiché. Vo vákuu prakticky neexistuje šírenie zvuku, čo určite už všetci dávno viete. Navyše, pokiaľ viem, kamery používané pre toto živé vysielanie z orbity ani nie sú vybavené zariadeniami na záznam zvuku, takže ozvučenie sa nekoná. 

Na druhej strane, môžete si do tých tichých záberov pokojne hvízdať, pospevovať, alebo púšťať hudbu podľa vášho vlastného výberu. Alebo, ak máte cit pre svojpomocnosť a kutilstvo, môžete si pridať k nahranému záznamu z priameho prenosu nejakú zvukovú stopu - ako napr. autor tohto videa:



Prípadne je tu aj toto ozvučené video:


:-)

Príjemné pozeranie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára